Blog


Schijnheilige naïviteit - vrijdag 5 oktober 2018

Schijnheilige naïviteit

Zijn we met z’n allen echt zo naïef te geloven dat de crème de la crème van de spionnenwereld onder eigen naam de wereld over reist, op internet terug te vinden is, een taxibonnetje meeneemt dat rechtstreeks naar de opdrachtgever leidt? Kom op zeg, dat ligt toch veel teveel voor de hand. Hun afval zouden ze wel uit het hotel hebben meegenomen om zogenaamd geen sporen achter te laten, maar een taxibonnetje waarop het GROe met naam en toenaam wordt vermeld, vergeten ze. Is er dan niemand die zich de vraag stelt of dat misschien opzettelijk gedaan is, of men ons misschien zand in de ogen wil strooien en dit als een soort bliksemafleider gebruikt? Het GROe is namelijk niet zomaar een spionnenschooltje, het behoort tot een van de beste van de wereld, met een palmares om u tegen te zeggen. En wij maar denken dat we de Russische inlichtingendiensten een zware slag hebben toegebracht, dit een zwarte dag is voor het Kremlin…ondertussen zijn de echte spionnen al lang en breed geïnfiltreerd in de westerse samenleving, tappen Russische onderzeeërs onze communicatielijnen op de oceaanbodem af en cirkelen er honderden Russische spionagesatellieten om de aarde.

En als klap op de vuurpijl brengen we dit alsof wij het braafste jongetje van de klas zijn. Spionage is van alle tijden. Ook in Rusland worden regelmatig westerse spionnen ontmaskerd, alleen worden die uit diplomatieke overwegingen niet met zoveel bombarie aan de schandpaal genageld.

Wordt het niet eens tijd om te stoppen met dit kinderachtige gedrag en als volwassen politici de problemen aan te pakken waar het echt om draait?

Onlangs kwam Rusland met het ‘bewijs’ dat Oekraïne achter het neerhalen van de MH17 zou zitten en niet Rusland zelf. Na dit onthutsende nieuws kan het Westen natuurlijk niet stil blijven zitten om de publieke opinie de indruk te geven dat ze de Russen wel degelijk achter de vodden zitten, dat ze het er niet bij laten zitten. Dit is pure frustratie, we staan machteloos. Het enige wat we kunnen doen, is nog meer sancties opleggen. Ondertussen verkoopt Rusland steeds meer olie en gas aan China, ontwikkelt en differentieert in sneltreintempo z’n economie om onafhankelijker te worden van andere landen. In plaats van Rusland een paar miljard per jaar te gunnen aan olie- en gasinkomsten, moeten wij in Nederland een energietransitie van jewelste doormaken die ons honderden miljarden gaat kosten en kopen we veel duurder vloeibaar gas in het verre Amerika. De wereldorde is geleidelijk aan het veranderen. De kaarten zijn herschud. Amerika ziet de opkomst van China, maar ook andere BRICS-landen met argusogen aan, maar kan daar weinig aan doen. De macht van de VS, de oude wereld, is tanende en als laatste stuiptrekking leggen we maar de zoveelste sanctie op en maken we ruzie met zowat de halve wereld, want veel meer kunnen we toch niet doen. Militair ingrijpen is geen optie, landen als China en Rusland zijn veel te machtig en gaan hun onderlinge banden alleen maar verder aanhalen. Rusland krijgt de Krim en China kan z’n gang gaan in Tibet en de Zuid-Chinese Zee. Het is allemaal zo overduidelijk, alleen wij zien het niet of beter gezegd willen het niet zien.

Erdogan maakte ons onlangs nog uit voor nazi’s en fascisten, maar na een jaar gaan we gewoon verder, alsof er geen vuiltje aan de lucht is. Zand erover, business as usual. Wat kunnen we anders, we staan met lege handen. En Europa? Europa stond er bij en keer er na.


Terug naar de vorige pagina >